Borászat

A BIRTOKRÓL

Az összesen 7,5 hektáros ültetvényeink a festői borvidék vulkanikus tanúhegyein, Gulács, Tóti-hegy és Badacsony lejtőin terül el. A területek jelentős részén fehér szőlő található, melyen elsősorban kézi művelést alkalmazunk.

Termőterületeink több kisseb ültetvényből tevődnek össze, így kihasználva a dűlők adta plusz karaktereket. Fajtaösszetétel tekintetében foglalkozunk a főbb badacsonyi szőlőkkel, mint az Olaszrizling, a Szürkebarát, a Kéknyelű, az Ottonel Muskotály és a Rózsakő. Ezek mellet termesztünk Cabernet Sauvignon és a Zweigelt fajtákat.

Céljaink

Folyamatosan igyekszünk fejlődni, hogy boraink elegánsabbak, ízvilágban letisztultabbak legyenek. Ennek érdekében 2019-ben egy nagyobb fejlesztést hajtottunk végre. Frissítettük fahordó állományunkat, megújítottuk feldolgozó rendszerünket és tartályainkat, továbbá új hűtőrendszert építettünk ki a szabályozott erjesztés érdekében.

Célunk, hogy a könnyed borok gyümölcshangsúlyosak legyenek és sokáig megtartsák frissességüket, míg a hagyományos fahordós tételeknél a fajta karakter és a tölgyfa ízvilágának az egyesülése mutatkozzon meg elegáns jelleg formájában.

Borászok

Samu Márkó

Márkó Badacsonyban nőtt fel. Szüleinek köszönhetően már kisgyerekként megismerkedett a szőlőtermelés és borkészítés folyamataival. Ennek köszönhetően már egészen fiatalon eldöntötte, hogy borász szeretne lenni. Tanulmányait a Soós István Borászati Szakközépiskola és Technikumban végezte.
A Fata pincészetnél 2009-ben kezdett el dolgozni, mint junior borász és 2014-től ő a pincészet főborásza. Célja a modern technológia és a tradíció közötti kiegyensúlyozottság fenntartása és fajtajelleges, elegáns borok készítése.

Kun-Szabó József

József Somlón nevelkedett. Márkóhoz hasonlóan ő is már egész fiatalon megismerkedett a borászattal édesapja révén.
Balatonfüreden a Szent Benedek Gimnázium és Szakközépiskolában végzett borász szakon. 2015-ben SZKTV Szakma Kiváló Tanulója országos versenyen 5. helyezést ért es és ennek köszönhetően került a Fata Pincészethez borásztanulóként. Szenvedélye a borászat és célja, hogy munkája által minél több emberrel megismertesse a minőségi badacsonyi borokat.

KAPCSOLAT

8258 Badacsonytomaj, Római út 88.

8258 Badacsonytomaj, Római út 88.