Történetünk

Családunk generációk óta hordozza magában a szőlő és a vendéglátás iránti elkötelezettséget.
Fata István dédnagyapánk 1927-ben vásárolta meg a mai Fata pincét, ezzel letéve borászatunk alapkövét.

Édesapánk 1980-ban megvásárolt egy szőlőültetvényt a Badacsony hegyen, Korkoványban, ezzel bővítve a családi gazdaságot. A borászat miden fortélyát nagyapjától tanulta, ezért előtte tisztelegve ezt a területet Fata Birtoknak nevezte el.

Badacsonytomaj szívében, a Római úton található régi családi birtokon lévő pincénk 2008-ban újult meg és ez az alapító dédnagyapa tiszteletére a Fata Pince nevet viseli. Cégérünk és boroscímkéink szintén az ő emlékét őrzik, tisztelegve kéményseprő mestersége előtt.

Nagy Miklós nagyapánk fontos szerepet vállalt a helyi közösség életében. Tanárként és helytörténészként tevékenykedett és általa vezetett Honismereti Szakkör tagjainak több éves, állhatatos gyűjtőmunkája eredményeként nyílott meg 1983-ban itt Badacsonytomaj központjában a Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény.

Az elmúlt közel 100 évben családi hagyománnyá vált a szőlő termelés és a borkészítés, amelyet mi a következő generáció viszünk tovább. Hisszük, hogy jó bort csak szívvel lehet magas minőségben készíteni. Ezt tanították nekünk szüleink, dédszüleink és ezt az örökséget hagyjuk majd mi is hátra.